uit de buurt

De Burght

“De Burght ligt in het centrum van Geldrop. Woonbedrijf heeft er appartementen (portiekflats) en eengezinswoningen.

Deze staan grofweg in twee cirkels, een soort 8. Daarbinnen is het redelijk groen en hier en daar ligt een speeltuintje. De woningen liggen tegen het winkelcentrum in Geldrop aan. In de appartementen en in de eengezinswoningen wonen verschillende soorten huishoudens. Ouderen wonen vooral op de begane grond van de portiekflats. Alleenstaanden vooral in de andere appartementen. In de eengezinswoningen wonen vooral starters en gezinnen. We huisvesten ook bijzondere doelgroepen, zoals mensen die met spoed een woning nodig hebben, statushouders en mensen die begeleiding nodig hebben.

Die wonen er steeds meer in het centrum.

Aan alle woningen hebben we de afgelopen jaren veel gedaan op het gebied van renovatie en duurzaamheid. Om wat voorbeelden te noemen: In 2010 vervingen en herstelden we de dakgoten. In 2016 en 2019 werden brandwerende maatregelen uitgevoerd. In 2018 vervingen we de kozijnen van de appartementen en kwam er driedubbel glas in. Dat doen we dit jaar voor de eengezinswoningen. In de toekomst vervangen we de verlichtingsarmaturen door led-verlichting, vervangen we de cv-ketels en schilderen we algemene ruimten. Vergeleken met de Coevering is het rustig wonen in De Burght. Leefbaarheidsmeldingen gaan vooral over geluidsoverlast, soms over zorg en af en toe over woonfraude. Helaas nemen de betrokkenheid en sociale controle in de buurt af. We werken eraan om dat te verbeteren.”

#En wat vindt hij?

Peter Simonis, bewoner

“Ik woon hier al sinds ’86. Eerder met mijn vrouw, nu alleen. Ik woon hier heerlijk. Twee jaar terug zijn nieuwe ramen geplaatst. Heel fijn! Ook in de buurt heb ik het naar mijn zin. De mensen om me heen ken ik allemaal. Ik heb ze zien komen en gaan. Ik woon wel alleen, maar ook weer niet. Ik moet elke dag 3 mensen bellen om te vertellen hoe het gaat. En soms ik eet ik bij hen. ’s Avonds werk ik een uurtje bij een tankstation. Daar haalde ik altijd de kranten op die niet verkocht werden. Die deelde ik uit aan oudere bewoners. Dus ja, ik woon hier heel fijn. Ze dragen me hier maar weg, zeg ik altijd.”

DE BURGHT


Aantal woningen Woonbedrijf: 184


Soort woningen: eengezinswoningen en appartementen


Bouwjaar: 1986 en 1987


Gemiddelde huurprijs: appartement €489,00, eengezinswoning €581,00