bewoner in beeld

Monique Claessen

Monique Claessen huurt een woning van Woonbedrijf en is energieadviseur bij Energiebox. Zij geeft mensen thuis gratis persoonlijk energieadvies. Daardoor kunnen ze geld besparen én bijdragen aan een beter milieu.

BEWONER: MONIQUE CLAESSEN SOORT WONING: EENGEZINSWONING (JAREN 20) WIJK: GROENEWOUD WOONT HIER SINDS: 2014

Wat is Energiebox?

“Energiebox helpt mensen om op een laagdrempelige manier energie en dus geld te besparen. Energiebox werkt samen met gemeenten, woningcorporaties en particuliere verhuurders. Sinds november 2019 doet Eindhoven mee. De gemeente en woningcorporaties in Eindhoven hebben de wijken Blaarthem, Eckart en Genderdal gekozen om Energiebox te introduceren. Maar alle bewoners van Eindhoven kunnen zich aanmelden voor advies via www.eindhoven.energiebox.org.

Wat doet een energieadviseur?

“Ik kom op afspraak bij mensen thuis. Daar kijken we samen naar hoe en hoeveel energie ze zélf kunnen besparen. Vooraf vragen we om een jaarafrekening van de elektriciteit en het gas, zodat we het gemiddelde verbruik zien. We kijken ook naar het woonoppervlak, de isolatie en de grootte van het huishouden. Tijdens het huisbezoek let ik op alles wat energie verbruikt: van lampen tot elektrische apparaten. Na afloop krijgen mensen een energieadvies dat past bij hun woon- en leefsituatie. Gemiddeld bespaarden huishoudens zo al 113 euro per jaar. Samen besparen zij net zoveel CO2 als 96.061 bomen per jaar opnemen. Daar krijg ik energie van!”

Wat zijn veel gebruikte bespaartips?

“Apparaten die op stand-by staan echt uitzetten of de stekker uit het stopcontact halen. Gordijnen sluiten om warmte vast te houden, die oude koelkast in je schuurtje wegdoen en géén halogeen uplights gebruiken. Bij een huisbezoek nemen we ook een gratis energiebox mee. Daarin zitten ledlampjes, een tochtstrip, een ‘douchemaatje’ dat aangeeft hoe lang je doucht, verwarmingsfolie, twee stekkerblokken met aan/uit-knop en een thermometer voor in de koelkast. Handige producten waarmee mensen gemakkelijk kunnen besparen.”

Handig om te weten in de periode van het coronavirus: Energiebox geeft ook volledig digitaal advies, telefonisch, via Skype of via WhatsApp-videobellen. De energiebox wordt dan bij mensen aan huis bezorgd, waarbij voldoende afstand wordt bewaard.