gastcolumn

RENO­VEREN

À LA CARTE

Vroeger vertelde mijn oma over het Eindhoven van na de oorlog. In Woensel stonden enkele boerderijen verspreid in de omgeving. Verder stond er weinig, buiten de Philips-wijken om. En toen: boem. Of beter gezegd: babyboom.

Nog geen 20 jaar later was de stad gegroeid met 25.000 woningen. Deze woningen zijn nu gemiddeld 60 jaar oud. Hét moment dat deze woningen vragen om een renovatie. Daar bovenop komen de ambities van het Klimaatakkoord én de andere woon- en leefbehoeften van de huidige bewoners; de jonge gezinnen die 60 jaar geleden naar Eindhoven kwamen, zijn ook 60 jaar ouder.

Al meer dan 40 jaar renoveert de BouwhulpGroep samen met Woonbedrijf en bewoners. En niet alleen wij doen dat. Overal in de stad vind je goede en betaalbare voorbeelden van onderhoud en renovatie. Je zou kunnen zeggen dat deze succesvolle voorbeelden wat betreft gebruik en leefbaarheid hun duurzaamheid al hebben bewezen. Dus waarom gaan we met elkaar niet schatgraven in deze prachtige voorbeeldentuin en maken we daar geen menukaart van? Met waar nodig extra duurzame ingrediënten toegevoegd. Deze menukaart met de ‘beste oplossingen’ lijkt een belangrijke sleutel tot succes. Iedereen kan er gebruik van maken en het helpt bij het maken van keuzes. Zo kunnen we deze ingewikkelde verduurzamingsopgave met elkaar een beetje eenvoudiger maken en sneller realiseren. Bovendien zorgen we er dan voor dat er in duurzame woningen ook duurzaam gewoond kan worden. Yuri van Bergen Algemeen directeur BouwhulpGroep

Menukaart

Woonbedrijf, Bouwhulpgroep en De Loods architecten en adviseurs werken samen om aan de hand van archetype de verduurzamingsopgave aan te pakken. Op basis van referenties en best-practice is een ‘menukaart’ ontwikkeld waarmee het archetype EGW’60 (eengezinswoning uit de jaren 60) duurzaam gerenoveerd wordt. Op deze kaart staan oplossingen voor de woningen en de buurt waaruit gekozen kan worden. De menukaart wordt de komende tijd in meerdere buurten uitgewerkt en voorgelegd aan bewoners, zodat we begin 2021 de gemaakte keuzes kunnen gaan uitvoeren.