uit de wijk

d’Ekker

d’Ekker is een oude Philips-wijk in Veldhoven waar we drie typen rijtjeswoningen hebben. In 2015 is gestart met een grote renovatie, die eind 2018 klaar was. Gevels zijn opgeknapt, asbest is verwijderd, daken en muren zijn geïsoleerd en er is mechanische ventilatie geplaatst. Bewoners hadden ook opties binnenshuis, zoals het vervangen van de keuken, badkamer of toilet. Die opties kostten wel extra huur. Ella van de Ven: “Bewoners konden zelf kiezen wat ze wilden, voor een maximale huurverhoging van 39 euro. Meer niet, omdat we de woningen nog lang willen verhuren voor een betaalbare prijs. Na de renovatie konden bewoners ook kiezen voor zonnepanelen.”

Veel bewoners wonen er al heel lang en willen er niet weg, net als in de Oranjewijk. Ella: “Ook in d’Ekker zien we graag meer jonge gezinnen. De buurt is minder ruim opgezet dan de Oranjewijk, maar wel kindvriendelijk. Er zijn grasveldjes en speeltuintjes en er ligt een school in de buurt. Het is alleen lastig om gezinnen in die woningen te krijgen. Jonge ouders hebben vaak minder inschrijftijd opgebouwd dan 55-plussers. Die laatste groep komt dus eerder in aanmerking voor een huis. We moeten nog bedenken of en hoe we hierin wat kunnen sturen.” In d’Ekker start binnenkort een wijkpilot, een initiatief van de gemeente Veldhoven. Woonbedrijf en andere partijen doen hieraan mee. Ella: “Het doel is om op te halen waar mensen in de wijk behoefte aan hebben. En dat we dat proberen te organiseren, zodat bewoners wat meer achter de voordeur vandaan komen.”

#Wat vinden zij?

Hanneke te Boekhorst en Joop Göppel

Hanneke woont bijna 43 jaar in haar woning in d’Ekker, Joop 35 jaar. Hanneke: “De buurt bevalt heel goed. Het is lekker rustig. De renovatie is over het algemeen goed gegaan. Alleen zijn het trappengat en de hal bij mij beschadigd tijdens het verwijderen van asbest…” Hanneke en Joop zijn bestuurslid bij Sentrum 70. Joop: “Dat is een buurthuis met diverse activiteiten, vooral voor ouderen. Denk aan kaarten, biljarten en beweegtherapie. Ook is dit een ontmoetingsruimte voor een aantal verenigingen.”

D'EKKER


Aantal inwoners d’Ekker: 4080


Aantal woningen Woonbedrijf: 492


Bouwjaar: 1952, 1954 en 1959


Gemiddelde kale huurprijs:500-550