uit de wijk

Oranjewijk

In de Oranjewijk in Veldhoven heeft Woonbedrijf 84 rijtjeswoningen, 78 tweekappers en 5 vrijstaande woningen. De wijk is destijds gebouwd voor Philips-medewerkers. “Onder bewoners werd deze wijk Goudkust genoemd”, vertelt Suzanne van Doormaal. “De woningen werden toen toegewezen op functieniveau. Hoe hoger iemands functie, hoe groter de woning. Er wonen nog veel ouderen uit de Philips-tijd.” De woningen hebben grote tuinen en de wijk is ruim opgezet en opvallend groen. Er staan heel veel hoge bomen in tuinen. Suzanne: “Die zijn ooit geplant door bewoners. Een paar jaar geleden hebben we een bomenplan opgesteld. Daarin staat welke boom waar staat, de onderhoudstoestand en wie ze onderhoudt.”

Op leefbaarheidsgebied speelt er in de wijk weinig, zegt Suzanne. “Af en toe krijgen we een klacht over het onderhoud van een tuin of is er een zorgvraag. Overlastkwesties zijn er amper. Mensen zijn redelijk op zichzelf. Naast bewoners die met hun hond wandelen, zie je weinig mensen op straat.” In maart 2018 startte Groenen met een grote renovatie aan alle woningen, behalve de vrijstaande. De woningen kregen nieuwe dakpannen, dakramen en dakkapellen en het dak is geïsoleerd. Ook is er mechanische ventilatie aangebracht. Eind 2018 was de renovatie klaar. “In de toekomst zien we graag dat er weer meer gezinnen met jonge kinderen in de wijk komen. Daar is de wijk ook voor geschikt, met het vele groen en een speelveldje. Wat we met de 5 vrijstaande woningen doen, weten we nog niet. Daar moet een interne toekomstvisie meer duidelijkheid over geven.”

#Wat vindt hij?

Peter van Meeren

“Wij wonen sinds 1993 in de Oranjewijk. We kozen destijds voor deze woning omdat die ruim is, een grote tuin heeft en in een rustige buurt ligt. We hebben het hier al jaren naar onze zin. Tijdens de renovatie heb ik in de klankbordgroep gezeten. De isolatie werkt perfect: vooral boven in de woning merk je verschil. Daar is het in de zomer een stuk koeler en in de winter een stuk comfortabeler dan voorheen. De buitenkant van de woningen is ook helemaal opgeknapt en zien er heel mooi uit.”

ORANJEWIJK


Aantal inwoners: ± 385


Aantal woningen Woonbedrijf: 176


Bouwjaar: 1961 en 1962


Gemiddelde kale huurprijs: vrijstaand: €933


2-onder-1-kap: €753


tussenwoning: €545