kijk ‘ns

Buurtschap te Veld

Aan de Castiliëlaan in Woensel komt een nieuwe buurt: Buurtschap te Veld. Een groene omgeving waar 650 tot 700 huizen worden gebouwd. Woonbedrijf, woonstichting ‘thuis en de gemeente Eindhoven werken samen aan de ontwikkeling van de buurt. Ook Minitopia en Living Lab 040 doen mee.

Buurtschap te Veld wordt geen doorsnee nieuwbouwwijk. Door afspraken in de regio en gemeente mogen hier alleen tijdelijke woningen staan. Die worden nu gebouwd en blijven staan voor 30 jaar. Er komen 350 sociale huurwoningen, 100 woningen voor middeninkomens en 119 experimentele woningen. Er zijn ook 100 plekken waarop mensen hun eigen huis kunnen bouwen. We verwachten dat alle huizen er eind 2022 staan.

Mix van woningen Woonbedrijf bouwt 250 sociale eengezinswoningen. Die worden in de fabriek gebouwd en kant-en-klaar neergezet. De woningen zijn duurzaam. Ze hebben een warmtepomp, zonnepanelen en zijn gasloos. Bewoners kiezen we op basis van inschrijftijd en motivatie. Drie van hen zijn Priscilla Renders, haar vriend Marco en zoontje Lènn. Ze wonen nu in een appartement in Tongelre. “Een leuke buurt, maar we willen rustiger gaan wonen. Maar wel zo dat je je buren kent. En toen kwam dit project voorbij. We volgden de online bijeenkomst en waren heel enthousiast. Het is bijzonder dat op deze zandvlakte over een paar weken ons huis staat!” Wonen in het groen In Buurtschap te Veld staat samen wonen in het groen centraal. Bewoners delen veel buitenruimte. Zij mogen dit zelf inrichten en onderhouden het ook zelf. “Ik zou graag zien dat we het natuurgebied schoon en netjes houden”, zegt Priscilla. “En dat er tussen de huizen leuke ontmoetingsplekken en speelplekken voor kinderen komen.”