uit de buurt

Hanevoet

Manon: “Hanevoet lijkt wel op Geestenberg. Er staan dezelfde soort grote eengezinswoningen. De huren liggen voor een deel onder de huurtoeslaggrens en voor een deel erboven. Ze zijn dus toegankelijk voor mensen met een kleine portemonnee. Er wonen vooral veel gezinnen, maar ook ouderen en bijzondere doelgroepen. Hanevoet heeft meer eengezinswoningen dan Geestenberg. Daar zijn ook veel appartementen in de vorm van hoogbouw. Hier hebben we alleen een seniorencomplex met een ontmoetingsruimte, ‘Ontmoet & Groet’. Dat loopt heel goed. Je kunt er lekker eten en er zijn veel activiteiten.

Ik vind Hanevoet echt een mooie wijk. Het aanzicht oogt wat ‘stenig’, maar aan de andere zijde is het heel groen. Er ligt een mooi park met een grote vijver. De gemeente wil daar nu een geasfalteerd fietspad aanleggen. Daar zijn veel bewoners op tegen. Zij vinden het park juist de pracht en praal van de wijk. Door zo’n fietspad verdwijnt er groen en komt er meer beweging. Er is een huurdersgroep die dat ook kenbaar heeft gemaakt aan de gemeente. We zijn benieuwd hoe het uiteindelijk gaat lopen.

Er speelt veel op het gebied van leefbaarheid. Er is veel psychische problematiek. Helaas ook veel geweld, huiselijk geweld, maar ook bij buren onderling. Ook een nieuw, jong gezin kan botsen met oudere buren. Veel ouderen vinden het fijn dat de wijk verjongt, maar willen tegelijkertijd ook dat het rustig blijft.

Gelukkig hebben we er een goed netwerk. Er is geen officiële huurdersvertegenwoordiging. Die is er wel lang geweest. Ik ben aan het kijken of ik dat weer nieuw leven kan inblazen in de vorm van actieve bewoners. Mensen die zich inzetten voor de leefbaarheid en met wie we goed contact hebben.”

#En wat vindt hij?

Wil Busink, bewoner

“Wij wonen al ruim 40 jaar in Hanevoet, in een grote eengezinswoning. Het bevalt hier uitstekend. Zowel het wonen als de omgeving. Hanevoet ligt aan de rand van Eindhoven, langs de Dommel met een mooi wandelgebied. De natuur is je buur, dat geeft vrijheid. We zijn blij met onze flinke tuin. Elke maand staat er weer iets anders in bloei, de tuin leeft en zoemt. Het is jammer dat niet iedereen zich beseft dat je als huurder ook de tuin netjes moet bijhouden. Tegenwoordig is een tuin hebben niet vanzelfsprekend, dus maak er iets moois van!

Hanevoet heeft een recreatiegebied met een grote waterplas. Veel wandelaars genieten van dit stukje groen. De gemeente wil daar een breed snelfietspad aanleggen. Dit stuit op veel verzet. De flora en fauna langs de Dommel worden zo aangetast. Hopelijk worden de aangedragen alternatieven goed bekeken.”

HANEVOET


Aantal woningen Woonbedrijf: 795


Soort woningen: 656 eengezinswoningen en 139 appartementen


Bouwjaar: 1976


Gemiddelde huurprijs: ‘Betaalbaar’, dus tussen €633 en €678