Even voorstellen…

Marieke Franken

Woonbedrijf heeft een nieuwe directeur: Marieke Franken. Na het vertrek van Paul Terwisscha versterkt zij sinds 15 februari het directieteam. Voor haar een mogelijkheid om vanuit haar passie te werken. “Woonbedrijf kan bijdragen aan de groei en leefbaarheid van de regio.”

"WOONBEDRIJF KAN ALS GROTE CORPORATIE ÉCHT IETS BETEKENEN"

Als jong kind was Marieke al bezig met gebouwen. Ze tekende vooral huizen, geïnspireerd door twee ooms die architect waren. Dit kreeg jaren later een vervolg met haar studie Bouwkunde in Eindhoven. Ze wist al snel dat ze vooral de bedrijfsmatige kant van bouwen op wilde. “De afstudeerrichting Vastgoedbeheer was voor mij dus een logische keuze. Net als mijn aanvullende vakken in Bedrijfskunde.” Hierna volgde ze nog een master Real Estate.

Iets betekenen Marieke is niet onbekend met woningcorporaties. Ze studeerde af bij een woningcorporatie en bleef er een aantal jaar werken. “Het is de maatschappelijke context die me zo aanspreekt. Door de grote verbondenheid met de stad kun je op lange termijn iets betekenen. Woonbedrijf kan bijdragen aan de groei en leefbaarheid van de regio Eindhoven. Dat vind ik mooi.” Marieke werkte ook bij Hertog Hendrik van Lotharingen (Hhvl), de voorloper van Woonbedrijf. Daar was ze senior projectontwikkelaar. “Na een paar mooie projecten wilde ik me graag ook ontwikkelen als manager. Bij Hhvl was daar toen geen mogelijkheid voor.”

Directeur in de zorg Ze werd vervolgens manager Vastgoed bij een psychiatrisch ziekenhuis in Den Bosch. “Een ontzettend leuke en interessante periode. Het risicodragend vastgoedbeheer werd ingevoerd. Ook werd er veel gebouwd. Ik kon helpen in de transitie om cliënten zelfstandig te laten wonen.” Uiteindelijk werd Marieke er algemeen directeur. “Wat helemaal niks te maken heeft met vastgoed”, zegt ze lachend. “Maar ik vond het wel een mooie uitdaging: los van de inhoud een organisatie aansturen.”

Werken vanuit passie Ze vervulde de functie met veel plezier en zag het bedrijf en zichzelf groeien. Maar na 5 jaar werd het tijd voor een volgende stap. Dat kwam deels door corona. “Dat heeft me wel uitgeput. 1800 medewerkers, die elke dag cliënten zien, moesten ineens anders gaan werken. Dat kostte heel veel tijd en energie.” Ook wilde ze weer terug naar haar ‘vak’. “Ik wil werken met een visie die voortkomt uit passie. Die passie ligt voor mij in de volkshuisvesting.”

Samen een puzzel leggen Haar passie sluit aan bij Woonbedrijf. “Het is voor mij de combinatie van vastgoed en mens & organisatie. Dat zijn ook precies de twee zaken waar ik me als directeur bij Woonbedrijf mee bezig houd. Het is mooi om professionals in hun kracht te zien en te zetten. Elke medewerker draagt op zijn of haar manier bij aan onze doelen. Bijvoorbeeld aan ‘fijn en ongestoord wonen’ voor onze bewoners.” Ook richt ze zich graag op de bouwprocessen en samenwerking met partners. “Er ligt een enorme nieuwbouwopgave. In een dichtbebouwde regio én met flinke duurzaamheidsmaatregelen. Dat is een enorme puzzel die we met alle samenwerkingspartners moeten leggen.”

Goede gesprekken voeren Marieke wil voor samenwerkingspartners een toegankelijke gesprekspartner zijn. “Ik ben doelgericht. En om onze doelen te bereiken, hebben we andere partijen hard nodig. De opgave in Eindhoven is ingewikkeld en die kunnen we alleen samen aanpakken. Van gemeente en bouwpartners tot maatschappelijke partners; we moeten elkaar vasthouden. Daar horen goede gesprekken bij en die voer ik graag.”

"WE MOETEN MET PARTNERS EEN ENORME PUZZEL LEGGEN"