projecten

Verduur­zaming

woningen

Doornakkers

Wat

Verduurzamen van 202 woningen

Waar

Doornakkers (Tongelre), Eindhoven

Werkzaamheden

Isolatie van daken en gevels. Nieuwe kozijnen met driedubbel glas en nieuwe deuren. Plaatsen van zuinige, hybride warmtepomp, mechanische ventilatie en HR++-ketel. Leggen van 6 of 12 zonnepanelen.

Samenwerkingspartners

Groenen Bouw & Onderhoud (woningverbetering) en A. van Liempd Sloopbedrijven (hergebruik)

Wanneer

Start fase 1 (96 woningen) in najaar 2019, klaar in maart 2020. Start fase 2 (106 woningen) in juni 2020, klaar in maart 2021

Soort woning

Eengezinswoning

Bouwjaar

1956

Energielabel

Van E naar A+ en A++

Kosten

Huurverhoging van €45,72 per maand voor energiezuinige installaties, 6 zonnepanelen en isolatie. Voor 12 zonnepanelen €10,56 extra aan servicekosten. Doordat de besparing op energiekosten hoger is, dalen de woonlasten.

Leuk om te weten

89% van de bewoners koos voor 12 zonnepanelen. Daardoor liggen er in totaal 2.292 zonnepanelen op de daken. Samen produceren ze 480.000 tot 650.000 kWh per jaar.

#En wat vindt hij?

Roy Krooymans, bewoner

“We wonen in oude huizen die wel toe waren aan een opknapbeurt. De renovatie is goed verlopen. We hadden last van tocht en kou en in de zomer van hitte. Nu is de temperatuur stabieler, dus de nieuwe isolatie merk je goed. We hebben voor 12 zonnepanelen gekozen en zijn ook meteen elektrisch gaan koken. Dat bespaart gewoon geld. De zonnepanelen doen goed hun werk. We gebruiken de energie die we nodig hebben en de rest leveren we terug. In de zomer leveren de zonnepanelen natuurlijk meer energie op dan in de winter. Dus ik ben benieuwd naar de besparing in een jaar tijd.”