uit de buurt

Drents Dorp

Michiel: "Het is echt een dorpje op zich, met een volks karakter. Er heerst een ‘ons kent ons’-gevoel. Ongeveer 80% van Drents Dorp bestaat uit sociale huurwoningen van Woonbedrijf. Dat zijn vooral kleine eengezins woningen: oude Philips-woningen, gebouwd in de jaren 20. We bouwen 25 appartementen aan de Koenraadlaan. Die zijn in november klaar. We verhuren een deel aan bewoners die al in Drents Dorp wonen. Daardoor komen er eengezinswoningen vrij voor jonge gezinnen.

Drents Dorp Noord is een mix van huur- en koopwoningen. Eind 2013 zijn er 110 nieuwe, grote eengezinswoningen verhuurd. In 2014 zijn er 30 koopwoningen opgeleverd.

Drents Dorp is een kindvriendelijke wijk met een grote speeltuin en een basisschool. Ook wordt er in mei het Urban Sport Park geopend. Hier kun je buitensporten doen zoals freerun, survivalrun en BMX. De wijk heeft groen in de buurt; het grenst aan het Philips de Jongpark en het voedselbos. Het is ook een actieve wijk waar bewoners veel organiseren. Dat gebeurde vooral in het Hoofdkwartier onder het Strijps Bultje. Helaas wordt de vergunning van het Hoofdkwartier niet verlengd en houdt het op met bestaan. Bewoners vinden dat heel erg jammer. We zoeken naar een vervangende plek in de wijk waar we de activiteiten uit het Hoofdkwartier kunnen voortzetten. Daarover ben ik met de gemeente en andere netwerkpartners in gesprek.

We willen Drents Dorp op zijn eigen manier gewoon en bijzonder houden. Een dorpje in de stad met een eigen karakter. Waar bewoners samen dingen blijven ondernemen.”

#En wat vindt zij?

Emelie de Vaan, bewoner

“Wij wonen sinds 2013 in Drents Dorp. Ik kende de wijk van vroeger en wist dat het een heel gezellige, actieve buurt was. Ik ben zelf ook actief bij de Stichting Buurtbelangen Drents Dorp. Ik organiseer activiteiten voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Een leuke aanvulling daarop wordt het Urban Sport Park, dat in mei opengaat. Ook de ligging van de wijk vind ik heel fijn. We wonen in de stad, maar vlakbij het groen. Met het Philips van Lennep-park aan de ene kant en het Philips de Jongh-park aan de andere kant. Je hebt het dorpse gevoel in de stad. Beter kun je het niet hebben.”

DRENTS DORP


Aantal woningen Woonbedrijf: 916 (exclusief studentenwoningen)


Soort woningen: eengezinswoningen en appartementen


Bouwjaar: de meeste woningen zijn gebouwd tussen 1920 en 1930


Gemiddelde huurprijs: de meeste woningen vallen in de categorie ‘betaalbaar’, met een kale huurprijs van €442 tot €633.