uit de buurt

Strijp-S

Karin: "SPACE-S bestaat uit studentenkamers, studentenstudio’s, lofts, appartementen en (woon-)werkruimtes. De meeste bewoners zijn 25 tot 35 jaar. Er wonen ook 10 jongeren met een licht verstandelijke beperking, vanuit wooninitiatief Plu-S. Zij wonen op zichzelf, maar hebben woonbegeleiding, en delen een gemeenschappelijke ruimte. In SPACE-S en SAS-3 wonen ook mensen met autisme, vanuit Futuris. Zij hebben ook woonbegeleiding.

SPACE-S is vanaf het begin al echt een community. Daar hebben bewoners ook voor gekozen. Mensen wonen op zichzelf, maar hebben veel contact met elkaar. Zo’n woonvorm spreekt veel jonge mensen aan. Je ziet ook dat studenten die een kamer hebben later doorstromen naar een appartement. Omdat ze graag in het gebouw en de omgeving blijven wonen.

Bewoners zijn erg actief: ze hebben een bewonersvereniging met ‘workspaces’ (werkgroepen) en organiseren veel. Helaas zijn er door corona nu geen fysieke activiteiten. Het buurthuis in het gebouw is al meer dan een jaar dicht. Ze hebben ook een woonkamer, logeerkamer en dakterrassen. Deze ruimtes beheren de bewoners zelf. Bewoners zoeken naar mogelijkheden voor activiteiten. Zo hebben ze laatst een digitale kookworkshop georganiseerd. Maar ik merk dat ze het ‘echte’ contact missen.

Ook SAS-3 bestaat uit appartementen met een gevarieerde mix aan bewoners. Maar daar is het ‘wij-gevoel’ minder aanwezig. Mensen zijn meer op zichzelf. Van SAS-3 is 20% een koopwoning. Groot onderhoud aan SPACE-S of SAS-3 is nog niet nodig geweest.”

#En wat vindt zij?

Chiara Frencken, bewoner SPACE-S

“Ik ben hier in 2017 gaan wonen met mijn moeder en zusje. En sinds februari woon ik hier op mezelf. Ik ben op SPACE-S gebleven omdat ik het hier erg naar mijn zin heb. Op Strijp-S heb je de voordelen van de stad, maar het is rustiger dan in het centrum. Ook de community hier vind ik fijn. We hebben workspaces (werkgroepen) met actieve bewoners. Ik zit zelf in een workspace die ervoor zorgt dat het hier opgeruimd en netjes blijft. Door zaken samen te regelen, krijg je echt dat burengevoel. Iets dat je in een stad niet zo snel vindt. Dat vind ik heel prettig.”

STRIJP-S


Aantal woningen Woonbedrijf: SPACE-S: 401, SAS-3: 190


Soort woningen: appartementen


Bouwjaar: Space-S: 2016, SAS-3: 2012


Gemiddelde huurprijs: de meeste woningen vallen in de categorie ‘betaalbaar’, met een kale huurprijs van €442 tot €633.