uit de wijk

Heistraat en Arie

Willemshof

In oktober 2019 leverden we 52 nieuwe woningen op in Helmond, in de wijk Binnenstad-Oost. Deze staan op het Arie Willemshof, aan de Heistraat, de Blinkertsestraat en op de hoek van de Toon van de Laarstraat. Deze bouwden we onder de naam ‘Hei Wonen’.

Fleur: “Hei Wonen was voor Woonbedrijf het eerste nieuwbouwproject in Helmond. Met Adriaans Bouwgroep is de bouw gestart. Maar dit kwam in november 2018 stil te liggen door het faillissement van Adriaans. De bouw is even later met Bouwbedrijf Ten Brinke Zuid weer opgepakt.

De meeste woningen liggen aan het Arie Willemshof. Hier wonen vooral gezinnen met kinderen en stellen. Maar ook een paar oudere bewoners in seniorenwoningen. Alle woningen zijn goed geïsoleerd en hebben zonnepanelen. Dat zorgt voor lagere woonkosten. Ze hebben wel een cv-ketel op gas. De helft van de woningen is toegewezen aan mensen die al in Helmond woonden, via Wooniezie. De andere helft aan mensen die ingeschreven stonden in het woningzoeksysteem van Woonbedrijf.

Het Arie Willemshof grenst aan daklozenopvang d'n Herd. Het hofje heeft een grasveld met een bank. Helaas trekt de bank mensen aan die overlast veroorzaken. Daarom is in overleg met de gemeente en de bewoners afgesproken dat de bank wordt weggehaald. Inmiddels is er door de gemeente een speelplek voor kinderen aangelegd.

Het Arie Willemshof ligt aan de Heistraat. Waar ook de appartementen en nog een aantal eengezinswoningen van Woonbedrijf staan. Het is een multiculturele straat met veel kleine winkeltjes. Maar ook een ontzettend drukke straat. Er gebeurt een hoop in de binnenstad. Er wordt vaak hard gereden en dat zorgt voor (geluids)overlast. Het is de grootste reden voor een aantal bewoners om te willen verhuizen, helaas. We gaan toekomstige bewoners nog beter adviseren om na te denken of deze woonomgeving bij hen past. Als je eenmaal een woning hebt, kun niet zomaar weer verhuizen naar een andere woning.

#En wat vindt hij?

Jos van Bussel, bewoner Arie Willemshof

Jos van Bussel en zijn vrouw wonen hun hele leven al in de wijk Binnenstad-Oost. Ze woonden eerder in een koophuis, maar wilden de zorgen hiervan niet meer. “Dit is precies wat we zochten”, zegt Jos. “Een huurwoning in het centrum, alles op de begane grond en een mooi terras.” Hun terras grenst aan het plein in het hofje, waardoor er veel bewoners langskomen. “Daardoor maak je snel een praatje en leer je mensen beter kennen. Helaas hebben we door corona nog niks kunnen organiseren voor de buurt. Hopelijk kan dat snel.” Waar hij en andere bewoners zich wel aan ergeren is het verkeer in de Heistraat. “Mensen rijden hier véél te hard. En met die klinkers op het wegdek zorgt dat voor een hoop herrie. Dat is echt een probleem.”

ARIE WILLEMSHOF

Aantal woningen Woonbedrijf: 52

Soort woningen: 40 eengezinswoningen, 3 seniorenwoningen, 6 appartementen en 3 bovenwoningen

Bouwjaar: 2019

Gemiddelde huurprijs: ‘Betaalbaar’, d.w.z. tussen de €442,00 en €663,00