uit de wijk

31 woningen aan

het Judith

Leysterplein

Het Judith Leysterplein ligt in aan de Paulus Potterlaan in Helmond. Er staan 20 seniorenwoningen en een appartementengebouw. Stam + De Koning begon met de bouw in mei 2019. In april 2020 waren alle huizen af.

Fleur: “Net als het Arie Willemshof is het Judith Leysterplein een hofje. Alleen hier staan seniorenwoningen voor 60-plussers. Daarmee geven we oudere bewoners in Helmond de kans om naar een beter passende woning te verhuizen. Veel van de bewoners woonden al in Helmond.

Bijzonder is dat de gevels van de seniorenwoningen bestaan uit ClickBrick-bakstenen. Die zien er als ‘gewone’ bakstenen uit, maar worden niet gemetseld of gelijmd. Ze zijn met elkaar verbonden door een kliksysteem. Hierdoor zijn de stenen gemakkelijk uit elkaar te halen en opnieuw te gebruiken. De woningen zijn energiezuinig en gasloos. De elektrische warmtepomp verwarmt de huizen en zorgt voor warm water. Ook hebben alle woningen 5 zonnepanelen.

Het groen in het hofje is ontworpen door een architect, samen met de bewoners. Maar de grond is van de gemeente. Die onderhoudt het ook. In het hofje is veel sociale controle. Bewoners organiseren samen ook dingen. We geven er in de zomer ook nog een opleverfeestje. Dat kon eerder niet door de coronamaatregelen. Naast het hofje hebben we er ook een appartementengebouw met 3 verdiepingen. Hier wonen 1 of 2 personen, vooral jongere mensen. Er is geen lift. Dat houdt de appartementen betaalbaar, want bewoners betalen geen servicekosten."

#En wat vindt hij?

Pierre Koolen, bewoner

“Ik woonde eerst in de wijk Dierdonk, in Helmond. Daar wonen veel stellen en jonge gezinnen. Een omgeving die niet meer zo op mij aansluit. Ik zag via Wooniezie en Woonbedrijf deze nieuwe woningen voorbijkomen. Daar heb ik toen op gereageerd en ik kwam in aanmerking.

De oplevering was midden in coronatijd. Gelukkig kon ik gewoon verhuizen. Het voordeel was dat iedereen hier nieuw was. Daardoor leg je gemakkelijker contact met elkaar. Ik heb ook een WhatsApp-groep voor bewoners gemaakt. We hebben ook al wat georganiseerd hier, zoals een barbecue en samen voetbal kijken.

De woning is heel fijn: nieuw, goed geïsoleerd en ik heb veel zon. Gasloos wonen en het gebruik van zonnepanelen scheelt enorm in kosten. Ik vind wel dat we te weinig informatie kregen. Vooral over de warmtepomp. Die zorgt bij veel mensen voor problemen. Zo is het bij mij thuis steeds 21 graden. Ook in de slaapkamer. Dat vind ik daar veel te warm. Maar ik krijg de temperatuur niet naar beneden. Ik had daar graag meer uitleg over gehad.

Het wonen hier bevalt verder hartstikke goed. Zo’n hofje is heel fijn. Zeker voor ouderen. Het is rustig en je kunt elkaar makkelijk helpen. Dus wat dat betreft zou ik zeggen: Woonbedrijf, ga zo door!”

JUDITH LEYSTERPLEIN

Aantal woningen Woonbedrijf: 31

Soort woningen: 20 seniorenwoningen en 11 appartementen

Bouwjaar: 2020

Gemiddelde huurprijs: ‘Betaalbaar’, gemiddeld €600,00